SCAPE_blaffer_COURTYARD_lightened
130612-updatedplan-LABELS
BlafferWorkAC_9520_945_lightened
WrapPlatform

Blaffer Art Museum Landscape

Houston, TX
  • Institution
  • Plaza / Streetscape

Located along the University of Houston’s Art Corridor, the landscape design for the Blaffer Art Museum Landscape refocuses the entry to the front façade of the newly renovated contemporary art museum, calling attention to the new doors with a large sloped, planted plane and a directional concrete wall. An existing courtyard was designed as flexible outdoor gathering space, providing space for exhibition openings, film screenings and other events associated with the museum and the university. The courtyard’s ‘green wedge’ is the signature aspect of the design. Integrated with the gravel paths, the wedge forms emerge from the ground to carve out spaces for a variety of uses. Wrapping around the site to preserve the historic oak tree at its center, the wedge is faced by hardwood clad seating ledges that anchor a triangular lawn for larger events. Bands of lighting at the base of the wooden stage and deck illuminate the pathways, unifying the space and creating a distinctive place for the active engagement of contemporary art.

Collaborators

Work AC
Gensler

130612-updatedplan-LABELS
BlafferWorkAC_9520_945_lightened
WrapPlatform