SUNY Downstate Plaza

Brooklyn, NY
  • Institution
  • Plaza / Streetscape

At the newly proposed State University of New York Downstate Medical Center’s New Academic Building (NAB), the entry to the Basic Science Building was found to be off center from the ground floor and the open space leading to the entry. The exterior design, therefore, was executed to address the challenges of a significant grade change at the street face while providing for universal accessibility, utility vaults and structures, vehicular access to utilities, a northern exposure and shading from the new and existing building, and the maintenance of security.

The entry sequence draws people from the sidewalk with layered pavements, a gracefully tilted ramp, and steps leading directly to the doorway. The varied textures and colors of the paving pattern emphasize the layering of the building and create a threshold from the street to the public space. The pavements lock into the landscape at the edges, where pavements and plantings slip past each other to create an interwoven edge.

Client

  • SUNY Downstate Medical Center

Collaborators

Ennead Architects
Steven Dubner Landscaping